incense.se

r  e  s  e  u  t  v  e  c  k  l  a  r  n  a

London England Wales Skottland

2009 på hösten gjorde vi en tvärgir i vår verksamhet, åtminstone delvis. Vi styrde västerut istället för öst och arrangerade vår första resa till de brittiska öarna. Det blev en litterär studieresa för gymnasielärare i engelska. Det var ingen slump, förstås, att vi ordnade en resa också i västerled. Mats är ju ursprungligen engelsklärare och anglofil, har studerat i och ordnat elevresor till Wales och trivs egentligen bäst med en tjock engelsk roman eller en pint of bitter på en pub i näven. Så framöver hoppas vi också kunna anordna en och annan resa till the "Sceptred Isle". Resor till Wales och kultur- och litteraturhistoriska resor till England blir vårt huvudfokus.

 

Resan till London, 5 dagar

En resa som introducerar världens mesta huvudstad på fem dagar. De viktigaste sevärdheterna, historia, kultur och politik, men också mystiska gränder och bakgator och marknader bortom turiststråken där vi kommer nära livet i den pulserande världsstaden och där flydda tiders vingslag fortfarande kan förnimmas. De bästa och mest genuina pubarna, tid för shopping och teater och musikal med Londonkunnig svensk reseledning. Resan för dig som vill få ut det bästa och mesta av din Londonresa, men inte bara trängas med turistmassorna längs Oxford Street.

När: På begäran.

Pris: Be om offert.

Ladda ner program i pdf

 

Resan till Wales - barder, borgar, blommor och bara briths - Snowdonia, Lampeter, Pembrokeshire, Brecon Beacons, Cardiff, 8 dagar

Eftersom legenderna om kung Arthur och hans riddare kring det runda bordet har sin hemvist i Wales (trollkarlen Merlin kom från Carmarthen) så är det ingen överdrift att säga att Wales är ett sagolikt land. På ytan kan Wales förefalla brittiskt välbekant, men det är ett sken som bedrar. Ca 20 % av befolkningen har det keltiska tungomålet walesiska som förstaspråk, och den walesiska nationalidentiteten och det keltiska arvet med barder och den traditionella kulturfestivalen Eisteddfodd är mycket starkt. Så säg för guds skull inte att du varit i England när du kommer hem.  Resvänligt och kompakt är landet, det är alltid nära till höga berg, vindpinade hedar, böljande, fårprickiga gröna kullar och atlantsvallande stränder. De medeltida borgarna är många (vittnesbörd om vilka resurser engelsmännen en gång måste sätta in för att betvinga de vilda walesarna), men idag är det gott om fredliga och trevliga utflyktsmål som prunkande trädgårdar och farmer där man tillverkar sin egen ost, sina köttprodukter, sin marmelad, sina chokladpraliner och t o m sitt eget vin. 

När: På begäran.

Pris: Be om offert.

Ladda ner program i pdf

Cardigan Bay Wales 

 

Resan till det litterära och kulturella England - I Williams, Janes och Charles fotspår - London, Oxford, Stratford-upon-Avon, Bath, 9 dagar

Gillar du brittiska deckare som utspelas i små byar där till slut varje invånare antingen är mördare eller mördad? Tycker du om filmatiseringarna av Jane Austens kvicka och romantiska romaner, med skarpa hjältinnor, vackra trädgårdar och svepande muslinklänningar? Vill du uppsöka de miljöer där Harry Potter-filmerna filmats? Är du en Shakespearefan som vill se vad som finns kvar idag av de miljöer där den store barden levde och verkade? Eller tvivlar du på att det verkligen var Shakespeare som skrev Shakespeares dramer? Uppskattar du en riktigt upphälld pint of bitter i en lugn vrå i en stillsam, ekpanelförsedd pub eller en nice cup of tea på en klassisk tesalong? Vill du veta mer om de platser och miljöer där det engelska kulturarvet formats? Vill du strosa runt i det riktiga, historiska London, bortom turiststråken? Då är det ingen tvekan, detta är resan för dig.

När: På begäran.

Pris: Be om offert.

Ladda ner program i PDF

Shakespeare public domain

 

Den litterära studieresan till England för engelsklärare - I Shakespeares, Austens och Dickens fotstår - London, Oxford, Stratford-upon-Avon, Bath, 7 dagar

En mer lärarinriktad upplaga av ovanstående resa. Med skolorienterad, didaktisk och litteraturvetenskaplig inriktning. Workshops och studiebesök ingår. Högkvalitativ fortbildning för engelsk- och svensklärare på högstadiet och gymnasiet. Programmet nedan som det togs fram för Furuhedsskolan i Kalix, vars lärare i engelska genomförde resan i september 2009 och, vad vi förstår, var mer än nöjda. Rejäl litterär dokumentation ingår.

När: På begäran.

Pris: Begär offert.

Ladda ner program i PDF

Litterär studieresa för engelsklärare foto Ann-Christin Sjölund